Thermotherapie

Home ▶ Kuren en therapieën ▶ Thermotherapie

Wat is thermotherapie?

Thermotherapie bevordert de beweeglijkheid van gewrichten en spieren ter verlichting van pijn. Met modder en paraffine pakkingen en baden wordt chronische pijn in het bewegingssysteem verminderd. Door het verminderen van de spierspanning wordt de pijn verlicht.

Fangotherapie, paraffine pakking, thermopak kriotherapie zijn enkele voorbeelden van thermotherapie.

Therapeutische ultrageluid en thermotherapie

Bij de meeste behandelingen streeft men verbetering van de beweeglijkheid van gewrichten en spieren na, maar ook pijnverlichting is een belangrijk doel.

Therapeutisch ultrageluid zijn geluidsgolven die kunnen leiden tot een helende werking. Deze geluidsgolven hebben een frequentie die niet hoorbaar zijn. Ultrageluid dringt door tot in de kleinste cellen en moleculen in het lichaam en zorgt dat deze cellen en moleculen in beweging komen. Deze mechanische energie wordt in de weefsels omgezet in warmte. Dit heeft hetzelfde effect als een micromassage van dat weefsel.

Fango therapie

Fango maakt o.m. spieren soepel , werkt ontgiftend en verlichtend bij gewrichtsaandoeningen of reumatische pijn en stimuleert de doorbloeding van de huid. Fango is vulkanisch poedervormig materiaal dat wordt gemengd met thermaalwater. Het resultaat is verwarmde modder met een temperatuur van 42 – 45 °C dat gebruikt wordt voor pakkingen of baden. Chronische pijn wordt met warmte bestreden. Zo worden de weefsels onder het warme modderpak langzaam en langdurig verwarmd. Deze fango behandelingen vinden plaats onder begeleiding van een arts en bestaan meestal uit fango pakkingen of baden. In bepaalde gevallen worden deze aangevuld met thermaalbaden met ozon en massages. 

Paraffine pakking

Paraffine wordt tot op een hoge temperatuur verwarmd. In de warme paraffine worden de uiteinden van de ledematen ondergedompeld. Op kamertemperatuur stolt de paraffine en in gestolde vorm behoudt deze de warmte.

Thermopak

Speciale kussentjes worden met gel gevuld, verwarmd en op delen van lichaam geplaatst. Een bepaald gedeelte van het lichaam wordt zo verwarmd en de spieren ontspannen. zich Dit zorgt voor pijnvermindering en voor een betere bloedcirculatie.

Kriopak, kriotherapie

Voor therapeutische doeleinden worden ook koelingen gebruikt. Bepaalde delen van het lichaam worden sterk afgekoeld. Dit helpt bij acute ontstekingen en blessures de pijn te verlichten, gespannen spieren te ontspannen en zwellingen te verminderen.

Meer informatie aanvragen?

Heeft u vragen over de mogelijkheden of over een bestemming? Wilt uw weten welke kuren wij aanbevelen? Neem dan gerust en geheel vrijblijvend contact met ons op.