Detox kuur

Home ▶ Kuren en therapieën ▶ Detox kuur

Voel je je futloos en mis je energie? Of heb je last van een opgeblazen gevoel of een onzuivere huid? Dan kan het tijd zijn voor een grote schoonmaak van je lichaam. Ontdek dan een detox kuur tijdens een detox vakantie.

 

Wat is een detox kuur?

Een detox kuur is een fris begin om je daarna weer fitter, gezonder en energieker te voelen. Je lijf komt tot rust en bovendien is het een gezonde manier om zowel lichamelijk als psychisch beter in balans te zijn. Met een detox kuur reinig je je lichaam. Het is eigenlijk een modern concept van het ontgiften van het lichaam waarbij je jouw lijf ondersteunt bij het afbreken van ongewenste stoffen. Detoxen wordt ook wel eens ontslakken genoemd en is geen dieet maar meer een kortstondige boost voor je voedingspatroon of leefstijl. Veelgebruikte methoden om het lichaam te reinigen zijn vasten, warmwaterbaden (hydrotherapie), kleibehandelingen (op huid en oraal), klysma’s, lymfe drainage massages of darmspoelingen.

Een detox kuur biedt hulp bij reiniging lichaam

Over het algemeen reinigt het lichaam zichzelf van schadelijke giftige stoffen waarbij verschillende organen zoals lever, darmen, nieren, longen, huid en het lymfestelsel een belangrijke rol spelen. Helaas worden we tegenwoordig regelmatig bloot gesteld aan een buitensporige hoeveelheid schadelijke stoffen. Onze leefomgeving is vergeven van gifstoffen. In ons huis, de lucht, water, medicijnen, schoonmaakmiddelen, tabak, cosmetica maar ook in onze voeding. Ons westerse eetpatroon is nl. niet altijd even gezond. Onze voeding bevat vaak te veel suiker, te veel zout, te veel vet, te veel kleurstoffen, te veel smaakstoffen, te veel conserveringsmiddelen en ga zo maar door. Veel van deze schadelijke stoffen krijgen wij in ons lichaam met als gevolg dat het natuurlijke afvalverwerkingssysteem voor het opruimen van lichaamsvreemde en toxische stoffen zwaarder en bemoeilijkt wordt. Op het moment dat deze schadelijke stoffen niet meer goed kunnen worden afgevoerd, raakt het lichaam uit balans en leidt dit tot verstoring in het stofwisselingsproces waardoor het immuunsysteem verzwakt en wordt ons lichaam vatbaarder voor allerlei ziekten. Dit kan variëren van stress, oververmoeidheid tot maag- en darmklachten. Of zelfs tot aan nierziekten aan toe… Een goede detox kuur kan hier dus in ondersteunen.

Waar is een detox kuur nog meer goed voor?

Detoxen heeft een positieve invloed op lichaam en geest. Na eliminatie van de afvalstoffen, voel je je meestal een stuk fitter en energieker. Maar ontgiften doet meer. Een detox kuur heeft bijvoorbeeld positieve effecten op de bloeddruk, cholesterol en de glucosewaarden en verkleint de kans op hart- en vaatziekten. Naast deze voordelen, treedt er met ontgiften ook een verbetering van het immuunsysteem op, reinigt het de huid en zorgt het voor een goede doorbloeding (positief effect op de organen). Je ziet het, ontgiften heeft meerdere positieve effecten op de gezondheid!

Afvallen door een detox kuur is mooi meegenomen

Gedurende een detox kuur verlies je gewicht. Een mooie bijkomstigheid zou je zeggen. Door in een bepaalde periode een sterk caloriebeperkt dieet (plantaardig of raw food) of sapkuren, soepen, shakes, water en kruidenthee te drinken, kun je redelijk veel kilo’s verliezen. Toch is dat vaak maar van tijdelijke aard. Na het ontgiften is het moeilijk om dit gewichtsverlies vast te houden, omdat het gewichtsverlies vooral uit het verlies van water en spierweefsel bestaat. Het vetweefsel blijft in tact en zodra het normale eetpatroon wordt opgepakt, zitten de verloren kilo’s er snel weer aan. Om dit gewichtsverlies voor langere tijd vast te houden, zul je je leefstijl en voedingspatronen om moeten gooien.

Wat zijn de voordelen van een detox vakantie?

Thuis detoxen of ontgiften tijdens een detox vakantie. Welke vorm je ook kiest, het doel van een detox kuur is uiteindelijk je lichaam van binnen en buiten te reinigen. Detoxen thuis houd je misschien 1 a 2 dagen vol, maar dat vergt wel veel discipline om het hongergevoel te negeren. In het dagelijks leven hebben we veel verleidingsmomenten waar we geconfronteerd worden met voeding. Dat begint thuis al met het ontbijt, de lunch of het diner. Of buitenshuis waar we heerlijke etensgeuren ruiken. Er zijn dan ook zeker een aantal redenen om juist voor een detox kuur tijdens een vakantie te kiezen.

Detoxen onder professionele begeleiding motiveert en geeft vertrouwen

Allereerst, onder begeleiding van coaches word je gestimuleerd en gemotiveerd om deze detox kuren vol te houden. Daarbij zorgt ontgiften voor bepaalde metabole veranderingen in het lichaam en heeft het een groot effect op lichaam en geest waardoor ieder lichaam weer anders op een detox kuur reageert.

Volledige ontspanning tijdens detox kuur

Ten tweede zorgt ontgiften onder medisch toezicht /professionele begeleiding voor een veilig en vertrouwd gevoel. Hierdoor kunnen lichaam en geest tijdens een detox vakantie echt ontspannen. Stress wil je niet ervaren, want stress werkt averechts. Het zorgt er voor dat afvalstoffen in de spieren worden opgeslagen en dat wil je nou juist niet. In een kuuroord kun je helemaal tot jezelf komen. Door echt tijd te nemen voor jezelf en geen verplichtingen te ervaren, creëer je totale rust. Ontspanningsmassages, lymfe drainage massages, hydrotherapie, sauna’s, maar ook lichaamsbeweging zoals bijvoorbeeld yoga ondersteunen hierin om het maximale uit de detox kuur te halen.

Hebben wij je enthousiast gemaakt? En is een detox vakantie iets voor jou? Kijk dan bij ons aanbod van detox reizen.

Therapeutisch vasten volgens Buchinger

Wilt u een detox kuur volgen? Het 4-sterren NaturMed hotel Carbona biedt een speciaal detox programma aan, ‘Therapeutisch vasten volgens Buchinger’. Wilt u meer weten over deze kuur en het NaturMed hotel Carbonara?

Meer informatie aanvragen?

Heeft u vragen over de mogelijkheden of over een bestemming? Wilt uw weten welke kuren wij aanbevelen? Neem dan gerust en geheel vrijblijvend contact met ons op.