Vita Sana Kuurreizen maakt haar woorden méér dan waar.

 

 

Vita Sana Kuurreizen maakt haar woorden méér dan waar.

Ons verblijf in Hajdúszoboszló in hotel Béke was niet alleen een geweldige ervaring, maar ook een fantastische belevenis. Je moet het kuren dan ook echt zelf ervaren om te begrijpen welk een bijzondere belevenis het is!  

Ik heb spijt als haren op mijn hoofd dat ik dit niet al veel eerder gedaan heb. Het geeft zo’n bijzonder gevoel. Je vergeet je pijntjes en problemen er helemaal.

Het is moeilijk te beoordelen of klachten echt kunnen verdwijnen. Per slot waren wij er maar elf dagen.  Uit eigen ervaring kan ik wel zeggen dat  gewrichtsklachten minder werden en dat huidaandoeningen, zoals eczeem zelfs helemaal kunnen verdwijnen. Ik weet niet of de reumatische en andere aandoeningen bij iedereen verminderen.  Ik heb heel wat mensen gesproken die lovend spraken over de resultaten. Velen komen dan ook voor een jaarlijkse “onderhoudsbeurt” terug en nemen dan een twee- of drieweekse kuur. Sommigen waren er al voor de 14e keer. Dat zal toch wel wat zeggen. Ik denk overigens dat een week niet voldoende is om echt resultaat te hebben.

In elk geval is het heel fijn om de hele dag niets anders te doen dan met jezelf bezig te zijn. Mijn man houdt helemaal niet van strandvakanties, maar deze kuurreis vond  hij zo plezierig dat ook hij echt kon genieten van het niets-doen. Alhoewel dat een zeer drukke aangelegenheid kan zijn. Immers je gaat het thermale water in, na 20 minuten gelegen, gezeten, gelopen of gedobberd te hebben, ga je eruit om lekker in het zonnetje op een van de vele ligbedden te luieren, om daarna een modderbad, massage of andere behandeling te ondergaan, weer uit te rusten, weer het thermale bad in, uitrusten, dobberen of zwemmen in een van de gewone baden…., Nou ja, gewoon. Je hebt de keuze uit diverse baden met temperaturen tussen de 28 en 37 graden, met en zonder bubbels, stroomversnelling, douches. Dan weer een behandeling en begint het ritueel van voren af aan. En er is zelfs een vijftigmeterbad. Lekker om ’s ochtends mee te beginnen en ’s avonds mee af te sluiten. Niet alleen goed voor je conditie, maar ook voor je bewegingsapparaat. De eerlijkheid gebiedt me om te zeggen dat ik geen klap zin had om van dat grote bad gebruik te maken. Mijn man dwong me niet echt, maar raadde het wel sterk aan. En raad eens. Vanaf de derde dag zwom ik uit mezelf met veel plezier elke ochtend 25 tot 30 baantjes achter elkaar en sloot ’s avonds af met  een baantje of twee. En missen dat ik dat nu thuis doe!!!!

En dan dat microklimaat. Wat een weldadigheid na de langdurige winterperiode in Nederland. Je weet niet wat je meemaakt. Wij hadden begin mei elke dag zon met temperaturen tussen de 28 en 35 graden. En niemand smeerde zich in met zonnebrandcrème en niemand had last van zonnebrand.

We hadden een fantastisch hotel met een hoog voorzieningenniveau: Béke,  een  viersterrenhotel van de Hunguest Group. Een groot pluspunt is dat het een eigen bad- en kuurcentrum heeft met een heel grote tuin met voldoende stoelen en ligbedden en ruimte genoeg voor iedereen, zowel in de zon als in de schaduw. Het is echt heel fijn dat je voor de behandelingen niet weg hoeft. De dokter heeft in het centrum dienst en is altijd bereikbaar. Na het onderzoek wordt bepaald welke behandelingen voor jou het beste zijn. Met het briefje ga je dan naar de afsprakenbalie en plan je in overleg de afspraken in. Vervolgens krijg je een behandelschema mee, waarop tijdstip, type behandeling en het nummer van de behandelkamer staat. Dat belangrijke document draag je dus steeds bij je en laat je dan ook elke keer aan de therapeuten/medisch personeel zien. Mocht het zo zijn dat je om welke reden dan ook een afspraak wilt wijzigen, dan is dat geen enkel probleem. Je gaat gewoon naar de balie en het wordt voor je geregeld. Ook als je de dokter tussendoor nog eens wilt consulteren.

Omdat het hotel haar gasten van badjassen voorziet, kun je zo van je kamer naar het behandelcentrum,  het (thermale) bad, de sauna  en eventueel tussendoor weer terug naar je kamer met balkon. Overigens heeft men twee saunalandschappen: een voor gasten die graag met badkleding de sauna ingaan en een voor hen die dat graag zonder willen doen. De gasten zijn van diverse nationaliteiten, voornamelijk Duitsers, Polen, Hongaren en Roemenen. De sfeer is ongedwongen. Het personeel heel vriendelijk en behulpzaam. Ook in het restaurant. Er wordt nooit iets opgedrongen.  Wat ik als prettig ervaren heb, is dat je niet wordt niet verplicht om drinken bij je eten te bestellen als je daar geen zin in hebt.  De meesten spreken wel Engels of Duits. Het eten is echt om te genieten. Kwalitatief goed en volop keuze. Ik heb nog nooit zulke lekkere jam gegeten (wel 8 soorten). Het was jammer dat mijn moeder er niet was, want wat zou ze genoten hebben van al die taartjes als dessert. Het verblijf is op basis van halfpension, waarbij je kunt kiezen of je ’s middags of ’s avonds warm wilt eten. Wel zo gemakkelijk als je wilt deelnemen aan excursies of zelf op pad wilt gaan. Ja, wij hebben echt genoten. Het heeft ons goed gedaan. Ik denk dan ook dat je jezelf geen beter cadeau kunt geven dan zo’n weldadig verblijf.

P.S. Ik heb nog een klein onderzoekje gedaan (afkomst verloochent zich niet) en wat ik zo gezien heb, is hotel Béke de beste keus in Hajdúszoboszló. In elk geval voor ons.

Herma Bus

Enschede, 3 juni 2013.